torsdag 16 januari 2014

Information om Mursi stammen

Mursi

Är ett folkslag på 7,500 människor. och 3,000 ungefär pratar Mursi i första hand, men den andra Mursi människorna pratar antingen Me'en och Suri, Kwegu språken, dessa språken liknar till ungefär 80% Mursi. 

Mursi folket bor sydvästra Etiopien, nära den sudanesiska gränsen. Dem är värdigt avskärmade från omvärlden 

mursi folket tror på nåt som kallas Tumwi, som betyder att dem upplever en kraft större än sig själva som händer uppe i himlen men också att det kan vissas på jorden då i form av en regnbåge eller en fågel. Dem har präst ,som är något ärftligt. Helst för att bevara denna länk mellan folket och Gud , prästen bör inte lämna "Mursilandet" eller ens hans lokala gruppen som han bor i .prästens uppgift är att hjälpa dem att få kontakt med Tumwi (Gud). prästen uppgift är att t.ex göra riual för att få det att regna ler prata med gud när det är sjukdomar osv.

Läpp-plattor
bärs av Mursi och Surma, och är troligen den sista grupperna i Afrika där det fortfarande är en  normen för kvinnor att ha stora keramik, trä skivor eller "plattor" i sin nedre läpp.
Mursi kvinnor är kända för att bära tallrikar i sin nedre läpp, läppskivor är tillverkade av lera. Tjejer får hål vid en ålder av 15 eller 16.

Ceremonial dueller (thagine)
är något männen gör speciellt dem ogifta dår dem ska i nån stags högtid form av manligt våld och aktivitet, där dem ska vissa sin manlighet och då blir klassificerad i vilket skick man är i, så man blir typ numrerad kan man säga på vilken åldersgrad man är

för att vissa ens stycka genom livet. detta är något som är väldigt viktigt för Mursi folket… det finns för kvinnorna också där dem ålders graderas…

elin

1 kommentar: